Onderzoeken

Punctie of biopsie

Spread the love

Om goedaardige van kwaadaardige cellen te onderscheiden is weefselonderzoek met een microscoop nodig. Hiervoor haalt de radioloog een stukje weefsel of weefselvocht weg. In principe wordt dit gedaan door middel van biopsie voor zogenaamd histologisch (= weefsel)onderzoek. Een enkele keer wordt (ook) een cytologische punctie (= celonderzoek) gedaan.

Biopsie

Bij een biopsie wordt met een holle naald onder plaatselijke verdoving weefsel weggehaald uit de afwijking. Het afgenomen materiaal wordt opgestuurd en door de patholoog onder de microscoop onderzocht.

Punctie

Indien sprake is van een voelbaar knobbeltje en/of zichtbare afwijking wordt een cytologische of histologische punctie verricht. Bij een cytologische punctie wordt uit het knobbeltje of de afwijking vocht en/of weefselcellen opgezogen met een dunne, holle naald. Bij een histologische punctie wordt onder plaatselijke verdoving met een dikkere naald weefsel uit de afwijking van uw borst verwijderd. Voor beide puncties geldt dat het vocht en/of weefselcellen opgestuurd en door de patholoog onder de microscoop onderzocht.

BorstcentrumZuidHollandZuid.nl maakt gebruik van cookies.
Heeft u dit liever niet? Lees hier meer over ons privacybeleid.