Behandelingen

Overzicht van de meest toegepaste methoden

Operatie (chirurgie)

Spread the love

Een operatie is de meest voorkomende behandeling van borstkanker. Een operatie is een plaatselijke behandeling waarbij het aangedane weefsel door de chirurg wordt verwijderd. Er bestaan twee soorten borstoperaties:

  • de borstsparende operatie;
  • de borstamputatie (eventueel met een reconstructieoperatie).

Bij een borstsparende operatie wordt alleen de tumor met voldoende gezond weefsel erom heen verwijderd. Deze operatie wordt altijd gevolgd door bestraling van de borst. Bij een borstamputatie wordt de hele borstklier verwijderd met vet- en bindweefsel, huid en de tepel. De onderliggende borstspieren blijven gespaard.

Bij de afweging tussen een borstsparende behandeling of een borstamputatie spelen medisch gezien verschillende factoren een rol, zoals:

  • de grootte van de tumor ten opzichte van de omvang van de borst;
  • de eventuele aanwezigheid van meer tumoren in dezelfde borst.

Zowel bij een borstsparende operatie als bij een borstamputatie wordt onderzocht of er lymfeklieruitzaaiingen zijn. Dit onderzoek vindt plaats met de schildwachtklierprocedure. De schildwachtklier is de eerste lymfeklier die lymfeafvloed ontvangt van het gebied in de borst waar de tumor zich bevindt. Tijdens de operatie van de borst verwijdert de chirurg de schildwachtklier(en) waarna onderzoek volgt door de patholoog. Wanneer de schildwachtklier(en) tumorcellen bevat(ten) worden alle lymfeklieren uit de oksel door de chirurg verwijderd. Als vóór de operatie al is vastgesteld dat er lymfeklieruitzaaiingen aanwezig zijn, wordt er geen schildwachtklierprocedure gedaan. Bij de borstoperatie worden dan alle oksellymfeklieren verwijderd.

BorstcentrumZuidHollandZuid.nl maakt gebruik van cookies.
Heeft u dit liever niet? Lees hier meer over ons privacybeleid.