Behandelingen

Overzicht van de meest toegepaste methoden

Chemotherapie (cytostatica)

Spread the love

Chemotherapie is de behandeling van kanker met celdeling remmende medicijnen: cytostatica. Er zijn verschillende soorten cytostatica, elk met een eigen invloed op de celdeling. De medicijnen verspreiden zich via het bloed door uw lichaam en kunnen op vrijwel alle plaatsen kankercellen bereiken. Chemotherapie wordt gegeven onder begeleiding van een oncoloog. Chemotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van borstkanker en kan in verschillende situaties worden geadviseerd:

 • Neo-adjuvante behandeling (aanvullende behandeling, vóór een operatie)
  • Wordt toegepast wanneer bij de operatie de tumor te ver was uitgebreid om deze voldoende te kunnen verwijderen. Chemotherapie heeft dan tot doel dit tumorweefsel te verkleinen. Bij voldoende effect wordt dan een tweede operatie verricht, meestal gevolgd door nog enkele chemokuren.
  • Wordt toegepast wanneer de afmeting van de tumor te groot is om borstsparend te kunnen opereren. Chemotherapie heeft dan tot doel om de tumor kleiner te maken om daarna alsnog een borstsparende operatie te kunnen doen.
 • Adjuvante behandeling (aanvullende behandeling, ná een operatie)
  • Wordt toegepast wanneer bij de operatie al het zichtbare tumorweefsel is verwijderd. De chemotherapie wordt dan gegeven om (eventueel) niet-waarneembare, achtergebleven kankercellen te bestrijden.
 • Palliatieve behandeling (verminderen/voorkomen van klachten, de ziekte remmen)
  • Wanneer bij de operatie zoveel mogelijk tumorweefsel is verwijderd en hooguit een klein restant over is. De chemotherapie wordt dan gegeven om het restant tumorweefsel te vernietigen.
  • Wanneer na een eerdere succesvolle behandeling (operatie en chemotherapie) de ziekte later toch weer actief wordt. Zo’n herhaalde behandeling is erop gericht de verdere uitbreiding van de ziekte zo lang mogelijk tegen te houden.

BorstcentrumZuidHollandZuid.nl maakt gebruik van cookies.
Heeft u dit liever niet? Lees hier meer over ons privacybeleid.