Behandelingen

Overzicht van de meest toegepaste methoden

Bestraling (radiotherapie)

Spread the love

Radiotherapie is een plaatselijke behandeling van kanker door middel van straling. Deze straling kun je niet zien, niet ruiken en niet voelen. Het werkt alleen in dat gebied dat door de stralen wordt getroffen. De straling wordt afgegeven door een bestralingstoestel en dringt van buitenaf door tot de kankercellen. Na de bestraling blijft er geen straling achter in het lichaam. U wordt dus niet radioactief. Dit betekent dat zweet, urine, ontlasting, braaksel enzovoorts niet besmettelijk zijn. Ze bevatten geen radioactief materiaal.

Waarom radiotherapie?

Kankercellen kunnen minder goed tegen bestraling dan gezonde cellen. De kankercellen gaan dood, terwijl de gezonde cellen zich herstellen. Dat komt omdat juist snel delende cellen gevoelig zijn voor bestraling. En kankerweefsel bevat meer snel delende cellen dan gezond weefsel. Radiotherapie kan worden ingezet als een aanvullende of palliatieve behandeling.

Aanvullende behandeling

In dit geval krijgt u de radiotherapie altijd na of in combinatie met een andere behandeling. De combinatie van behandelingen heeft tot doel de kanker te genezen. Bestraling kan worden gegeven na een operatie. Dat voorkomt dat eventueel achtergebleven kankercellen weer uitgroeien tot een gezwel.

Palliatieve behandeling

Radiotherapie wordt ook gegeven wanneer de borstkanker uitgezaaid is (palliatieve behandeling).

Radiotherapie wordt dan toegepast om grote tumoren die ernstige symptomen veroorzaken te doen krimpen. Ook wordt bestraling vaak ingezet bij uitzaaiingen in het bot om de pijn te bestrijden of het risico op breuken te verkleinen.

Locatie radiotherapie

Borstcentrum ZuidHollandZuid heeft zelf geen bestralingstoestel. Via de specialist wordt u voor een behandeling verwezen naar het Erasmus MC, locatie Daniël den Hoed, of het ZuidWest Radiotherapeutisch Instituut in Vlissingen of Roosendaal.

BorstcentrumZuidHollandZuid.nl maakt gebruik van cookies.
Heeft u dit liever niet? Lees hier meer over ons privacybeleid.